Настоявам за оставката на тричленния състав на Софийския апелативен съд -съдиите Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева, с чието определение бе предсрочно освободен убиеца на сина ми Андрей Монов.

Това заяви на пресконференция в БТА Христо Монов, баща на убития преди 13 години Андрей Монов.

Трябва да се изреже този тумор на българската съдебна система, категоричен е той.

По думите му съставът на съда е незаконен и имал зависимости от Българския хелзински комитет. Той обясни, че председателят на съда Калпакчиев е получавал два пъти награда за човек на годината от БХК. Докладчикът по делото Иванова пък била автор на доклада на БХК.

Това са тежки зависимимости, тъй като този комитет не е български и насажда чужди традиции, бит и духовност, подчерта Христо Монов.

Той отбеляза, че този състав на Софийския апелативен съд приема характеристика за Полфрийман от БХК, а не от българските власти.

ВКС отказа на Цацаров да възобнови делото за пресрочното освобождаване на Полфрийман

ВКС отказа на Цацаров да възобнови делото за пресрочното освобождаване на Полфрийман

Прекратява производството по делото, а определението не подлежи на обжалване

Този човек (б.р. Джак Полфрийман) е социопат. За съжаление в българското наказателно право не съществува този термин. 86% от социопатите обаче отново извършват убийства, изтъкна още бащата на Андрей Монов.

Христо Монов изрази възмущението си, че след излизането си от затвора Полфрийман се е превърнал в медиен герой.

Нито един път по време на процеса не съжаляваше за това, което е направил. Сега има някакви бледи опити. Той вярва в своята правота, посочи още Монов.

Има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман

Има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман

Оставането му в страната било предпоставка за заплаха за обществения ред

Според него не може съставът на съда да решава, че този човек се е поправил, тъй като още през 2007 г. на първото заседание за гледането на мярката му за неотклонение, той е поискал да не бъде задържан под стража, за да може да се подстриже.

Трима съдии са иззели функциите на президента и са го помилвали, смята Христо Монов. По думите му е нарушено чувството за справедливост. Той подчерта, че една държава трябва да осигурява три неща за своите граждани - сигурност, благоденствие и справедливост.

Монов е на мнение, че тричленния състав на Софийския апелативен съд са подронили справедливостта, поради своите тежки зависимости.

Полфрийман излезе от Софийския затвор

Полфрийман излезе от Софийския затвор

Преместват го в център за временно настаняване на чужденци

Припомняме, касационното разглеждане за възобновяване на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров, въпреки че на 1 октомври стана ясно, че има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман.

Още преди това говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, е към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната.

Джок Полфрийман бе изведен от Софийския затвор на 20 септември, след като имаше и противоречива практика по отношение на неговото задържане след решението, свързана с валидни или невалидни забрани да напуска страната. Известно време Полфрийман бе задържан и в общежитието в Бусманци - според органите на реда с оглед на неговата сигурност.

Полфрийман разговаря с Данаил Кирилов

Полфрийман разговаря с Данаил Кирилов

Австралиецът бе забелязан на протеста на КТ "Подкрепа"

Новината за решението да излезе предсрочно от затвора предизвика редица реакции от страна на политически сили най-вече. "Атака" организираха и протест пред Съдебната палата срещу решението.

Джок Полфрийман излежаваше присъда от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г. Тогава австралиецът влезе в конфликт с група от над 10 души. Защитната теза е, че групата на Монов е повалила на земята човек от ромски произход, затова той е реагирал и се е намесил.

Полфрийман иска възобновяване на делото - убийството не било умишлено

Полфрийман иска възобновяване на делото - убийството не било умишлено

Австралиецът твърди, че става въпрос за неизбежна самоотбрана