Криминалисти от Габрово задържаха 26-годишен криминално проявен, който отглеждал различни по вид халюциногенни гъби.

Габровецът с инициали П.Р. е арестуван на 19 януари след проведени оперативно-издирвателни действия от служители от сектор „Криминална полиция" при РУП-Габрово.
Мъжът е познат на полицията - регистриран е за взломни кражби, отнемане на МПС, притежание на наркотични вещества и грабеж.

В хода на работата било установено, че габровецът отглеждал различни по вид халюциногенни гъби от рода „псилоциб" в пригодено за целта помещение в жилището си.
При последвалото претърсване са намерени и иззети 6 пластмасови съда със засети псилоцибинови, наричани още „магически" гъби в различен стадий на развитие, специализирано оборудване за отглеждането им - нагреватели, торови препарати и др., средства за опаковането им, както и 200 грама изсушена субстанция.

Според експерти, най-общо въздействието при употребата им се изразява в силно емоционално състояние на еуфория, визуални и слухови халюцинации. Предстоят експертизи, които ще установяват точния вид на отглежданите гъби и количеството наркотично вещество, съдържащо се в тях.

Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Образувано е досъдебно производство.