Началник на общинска служба "Земеделие" в Ловешко е задържан за взимане на подкуп. Това стана ясно на съвместен брифинг на прокуратурата и ГДБОП.

Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков заяви, че длъжностното лице е заловено от ГДБОП в момент на получаване на подкуп от четирицифрена сума. Той поясни, че лицето е изготвяло документи, касаещи преразпределяне на земеделски земи. Това са споразуменията, които се изготвят между производители. На база на тях кандидатстват за субсидии, подчерта прокурор Вълков.

По думите му за съставянето на тези документи задържаният е искал парична сума. Прокурорът поясни, че лицето е събирало земеделците, тъй като има неусвоени площи т.нар. бели петна, които подлежат на преразпределение и площи, които не се обработват. В това си качество той няма право да се занимава с такава дейност. Това може да се прави от външни фирми след сключване на съответния договор, добави Вълков.

Окръжният прокурор на Ловеч отбеляза, че началника на общинската служба "Земеделие" е задържан за 72 часа и привлечен като обвиняем за искане и взимане на подкуп. Той подчерта, че лицето е с чисто съдебно минало. По думите му за това престъпление предвиденото наказание е от 3 до 10 години затвор.

Заместник-директорът на ГДБОП Боян Раев заяви, че по случая се води досъдебно производство. Той подчерта, че повече от година ГДБОП е работил по въпросното лице.

Условна присъда и глоба за общинаря от Варна, хванат с подкуп

Условна присъда и глоба за общинаря от Варна, хванат с подкуп

Той е лишен от правото да упражнява професия или дейност като служител по контрол на строителството