Ангел Христов, който е приятел и съдружник на Пламен Галев, двамата известни като братя Галеви, се е върнал в България и е починал от инфаркт, съобщи "24 часа".

54-годишният дупничанин ще бъде погребан утре.

Опелото ще е в храма "Св. Георги" в Дупница и се очаква да има засилено полицейско присъствие.

"Жалко, че си отиде млад човек. Двамата много направиха за обновяване на черквите в района. Патронните икони на църквите, които са от златна мозайка, са дарение от тях.", казва архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.

Братя Галеви избягаха от страната ни през 2012 г. малко преди да получат окончателни присъди от 5 и 7 г. затвор за рекет и изнудване.

Кметът на Ресилово Мариана Доцина заявява, че е разбрала новината от медиите. Рядко минавала покрай имота и никога не била виждала движение на хора там.

В Ресилово е имението на братя Галеви, където след бягството им от страната първоначално остана да живее жената на Ангел - Радмила с дъщеря си и сина си. Радмила е треньорка по художествена гимнастика.

Ангел Христов е от Сандански, но близките му настоявали да бъде погребан в Дупница, където е прекарал по-голямата част от живота си.

Съдът отнема имущество за 2,5 млн. лв. на братя Галеви

Съдът отнема имущество за 2,5 млн. лв. на братя Галеви

Решението подлежи на обжалване

Ангел Христов и Пламен Галев - Братя Галеви са бивши полицаи, като макар и за кратко пребивават в родните служби в края на тоталитарния режим и в първите години след ноември 1989 г. За отбелязване е, че взводен командир на Братя Галеви Алексей Петров, известен като Трактора и бил подсъдим по делото "Октопод". Само преди месец бившият премиер и лидер на ГЕРБ нарече Алексей Петров "най-добрата барета", която сме имали. 

Галеви напускат 1997 - 1998 г. системата на МВР, след което започват бизнес кариера, известни са предимно като ситуирани в района на Дупница, където в Ресилово строят огромна резиденция.

Чрез мрежа от фирми имената им се свързват с Христофорос Аманатидис - Таки, Васил Божков, Феодор Феодоров - Голямата Федка. Индиректно дейността им се свързва и с Брендо, а имената им изплуваха и от показанията на Васил Маникатов - една от жертвите на групата за отвличания на "Наглите". 

През 2012 г. са признати за виновни по дело за ОПГ, като получават присъди от 5 до 7 години в лек режим на затворническо общежитие, но преди да влезе в сила присъдата изчезват от страната. Обявени са за международно издирване и макар и родните служби, потвърдено не от един министър на вътрешните работи, да заявяват, че знаят къде са, Братя Галеви така и не са върнати у нас.

Публичен е скандалът около срещата им с Румен Петков, тогава министър на вътрешните работи, която е записана и със специални разузнавателни средства и при която бе разкрита самоличността на Алексей Петров, секретния сътрудник на МВР.

Интересен факт е, че през 2009 г. Братя Галеви се кандидатираха за народни представители.

След изпаряването им от страната през 2015 г. ключов свидетел по делото срещу тях бе открит мъртъв при странни обстоятелства.

Всички се сещали за сянката за братя Галеви след случая с Янек Миланов

Всички се сещали за сянката за братя Галеви след случая с Янек Миланов

Според Тихомир Безлов няколко души продължават да движат бизнеса им в града