За закон за правата на пациентите настоява Българска асоциация за закрила на пациентите. Такъв закон ще защитава пациентите, включително пострадалите от лекарски грешки, подчерта председателят на асоциацията Пламен Таушанов.

Асоциацията настоява и за създаване на Фонд за обезщетяване при доказана лекарска грешка. От асоциацията искат здравното министерство и министерство на правосъдието да осигурят възможности за по-лесно назначаване на вещи лица за експертизи по такива случаи.
„Искаме обществен съвет, на който да бъдат разглеждани професионално етичните проблеми", каза още Таушанов.

Сред исканията на асоциацията е и прецизиране за информираното съгласие. „Сигурно 50 % от операциите се правят без предоперативна диагноза, а на принципа „Отваряме, пък ще видим", посочи Таушанов.

В Европейския съюз за липса на информирано съгласие се търси наказателна и гражданска отговорност, изтъкна той. „Пациентът в България е в по-тежка позиция от обвиняем. Обвиняемият има право на адвокат", добави Таушанов. Той е категоричен, че трябва да се направи регистър на лекарските грешки и да има електронни досиета на пациентите.

За осигуряването на правата на пациентите е необходим консенсус и желание от страната на институциите да се промени системата. Необходимо е да се заложи повече на превенцията и на здравното образование, категорични са представителите на асоциацията.
„България е на 32-ро място по превенция на пациентите в Европа - след Албания", изтъкна Таушанов.

Според тяхната статистика около 8 % от извършваните медицински услуги са с лекарски грешки. Често пострадалите са бедни хора, които не могат да се защитят и са особено затруднени от последиците.