На европейския ден на пациента Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) обяви, че ще настоява за приемане до края на годината на Закон за правата на пациентите.

Асоциацията организира традиционната си вече конференция по повода във ВМА. Събитието трябваше да бъде открито от самия здравен министър Петър Москов, който обаче отказал в последния момент заради „неотложно пътуване в страната". Шефът на асоциацията адвокат Пламен Таушанов обаче обеща, че ще заснеме целия форум и ще предостави видеото на Москов.

Ще поискаме да се приеме Закон за правата на пациентите до края на годината. Да започне дискусията и да се върви към създаване на Фонд за обезщетение на пациентите, каквато е европейската практика - за всички увредени и заразени по време на лечение, очерта настояванията на БАЗП Таушанов.

Той разкри още, че асоциацията ще иска информираното съгласие на пациентите да влезе в Закона за здравето, тъй като в момента то не се прилага, никой не обяснява рисковете, възможностите. Ще предложим към проекта Цели 2020 да се конкретизират тези неща, категоричен е юристът.

Пациентската организация ще иска ревизиране на профилактиката на заболяванията, на програмите, за да се потърси отговорност какво се е случило с провалени проекти. Няма никаква отговорност. Трима чиновници, които са вечни в министерството, те отговарят за проектите, никой не разбира как се изпълняват, възмути се Таушанов.

Той обяви още, че БАЗП вече е предложила в областта на профилактиката да участват още четири министерства - Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на финансите. Тя е проблем не само на джипитата. Надяваме се да се чуе гласът на пациенти, на професионалисти, оптимистичен е Таушанов.