Тълкувателно решение от Върховния касационен съд (ВКС) ще искат от Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) за няколко случаи на противоречива съдебна практика. Това е резултатът от обобщен анализ на данните от извършена тематична проверка на производствата по несъстоятелност за периода от 01 януари 2014 г. - 31 декември 2016 г., съобщиха от Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Като пример от ИВСС дават, че е установена разнородна практика при разглеждане и произнасяне по молби за присъединяване на кредитори в производството по реда на чл. 629, ал. 4 от Търговския закон. Причината - различно разбиране на отделни съдебни състави за времето и обема, в рамките на които кредиторите могат да упражнят това право.

При проверката е установено, че по различен начин са решени случаи на обявяване в несъстоятелност на длъжник по Търговския закон. Това е наложило в хода на производствата да бъдат постановявани допълващи решения. 

По време на проверката бяха разгледани производства по несъстоятелност във всички окръжни съдилища, като на база изготвените актове от тематичната проверка, звено "Аналитично" на ИВСС направи анализ на тези производства.

Съдът обяви мини "Бобов дол" в несъстоятелност

Съдът обяви мини "Бобов дол" в несъстоятелност

Решението може да се обжалва

Друг проблем, установен в производствата по несъстоятелност е свързан с непълноти на част четвърта "Несъстоятелност" от Търговския закон. Например, липсата на изрични законови основания за спиране и/или прекратяване на по-късно образуваните производства и възможността всеки кредитор на самостоятелно основание да подаде молба по чл. 625 ТЗ срещу длъжника, е създало условия за образуване на многобройни дела срещу един и същ длъжник, едновременно висящи пред съда по несъстоятелността, пишат от Инспектората.

Сроковете за разглеждане на молбите по Търговския закон и за обявяване на делата за решаване са кратки (съдът обявява делото за решаване най-късно в тримесечен срок от образуването му). Те не са съобразени с обективно необходимото време за извършване на задължителните процесуални действия в тази фаза.

Тези и други непълноти на част четвърта от Търговския закон са изпратени до правосъдния министър с предложение за промяна и допълнение на разпоредби в Търговския закон, част четвърта "Несъстоятелност".

Според проверката продължителността на производствата по несъстоятелност е в рамките на разумния срок.

Анализът на данните от извършената тематична проверка на делата по несъстоятелност може да бъде намерен на интернет страницата на ИВСС: http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16, а сигналите по чл. 54, ал. 1, т. 4 и т. 7 ЗСВ могат да бъдат намерени на интернет адрес: http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/15.