Соченият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо е осъден на 20 години затвор в Италия.

Той е признат за виновен за участие в престъпно сдружение с цел международен трафик на кокаин. Наказанието съответства изцяло на поисканите от прокурорката Алесандра Долчи 20 г. затвор, които са максималният срок на лишаване от свобода за вменяваното на Банев престъпление, съобщава „Монитор".

Присъдата бе прочетена в аулата бункер на миланския затвор „Сан Виторе" вчера малко преди обяд от председателя на съдебния състав д-р Енрико Мандци. Така на практика приключи продължилият близо четири месеца мегапроцес, който стана известен у нас и в Италия с названието „Кокаинови крале".

Освен Банев по делото бяха подсъдими още четирима българи, един италианец от български произход, шестима италианци, един словенец и един румънец. Процесът бе организиран по бързата процедура при закрити врати и без разпит на свидетели, заради което всички присъди бяха намалени автоматично с една трета от предвидените от закона наказания за съответните престъпления.

Избраният от осъдените съкратен процес обаче не пречи наложените им вчера наказания да бъдат обжалвани в предвидения срок.

Освен присъдата на Брендо, която съответства изцяло на поисканата от обвинението, наказанията за останалите четирима българи са по-малки от претендираните от прокурорката Долчи. Така например Тинко Гарев, който е смятан за дясна ръка на Банев, е осъден на 15 г. затвор или с три по-малко от пожеланите от обвинителката на процеса 18 г. лишаване от свобода.

Заради отпадането на едно или друго обвинение Радослав Атанасов вместо 14 г. затвор получи 10 години, Захари Марков - 9 г. и 4 месеца вместо 11 г., а Ивайло Йорданов - 6 г. и 4 месеца вместо 9 г. Италианецът от български произход Николай - Силвио Йовчев, пък би трябвало да лежи в затвора 7 г. и 2 месеца вместо 9 г., защото
сътрудничил на правосъдието

Адвокатите на осъдените българи отказаха да коментират наказанията на техните клиенти. Най-разочарован от присъдата изглеждаше защитникът на Евелин Банев - известният юрист Марио Бруза, който излезе от съдебната зала във видимо лошо настроение. И той, и останалите адвокати обещаха да се произнесат по решението на съда в Милано, след като прочетат мотивите на д-р Енрико Мандци за наложените наказания. Очаква се те да бъдат оповестени след три месеца или в началото на октомври.

Евелин Банев-Брендо може да обжалва присъдата си пред български съд, който от своя страна пък да я намали. Такава съдебна практика вече има сред някои българи, залавяни с дрога зад граница, отбелязва изданието. За целта Банев не трябва да жали присъдата си в Италия, а да подаде документи за екстрадиция с цел да бъде преместен в наш затвор.

Евелин Банев - Брендо вече беше осъден и от български съд по обвинение за ръководене на група, която изпрала над 21 млн. евро от наркотици. Ако процесът в Италия обаче приключи за 4 месеца, то у нас той се точи от 2007 година.

По него Банев получи 7,5 години затвор на първа инстанция.