Заместник-главният прокурор Иван Гешев иска от Висшия съден съвет (ВСС) да увеличи броя на съдиите и да обезпечи кадрово спецсъда и прокуратурата. За това призова самият той брифинг в Спецпрокуратурата.

Гешев припомни редица случаи, по които работи Специализираната наказателна прокуратура. Сред тях се касае за организирана престъпна група с висящо досъдебно производство за присвояване на 2 милиарда и половина от банка, предстои внасяне на обвинителен акт за организирана престъпна група, занимаваща се с реекспорт на лекарства, особено важни за живота и здравето на българските граждани. Внесен е и обвинителен акт за поискан подкуп от 500 000 евро, от който са получени само 70 000 евро.

Обвиняемите за паралелен износ на лекарства търгували с инсулини, лекарства за онкоболни, астма, артрит

Обвиняемите за паралелен износ на лекарства търгували с инсулини, лекарства за онкоболни, астма, артрит

Седем са привлечени като обвиняеми

Той припомни и случая за задържаната организирана престъпна група на служители от НАП, които освен, че са с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", в резултат на което са предприети мерки на правителството и е закрит цял сектор от НАП. Приети са още дисциплинарни мерки за над 300 служителя от сегмента "Оперативен контрол" на НАП. Работи се и по случай за пране на 10 млн. евро.

"Ще направим всичко възможно да прекратим съществуването на подобни структури", закани се Гешев и добави, че не може да се очаква добро правосъдие, което да налага наказания, ако не се попълни добре кадрово.

"Ако не се решат битовите и кадрови проблеми на Специализираният наказателен съд, той ще блокира до края на годината. Не би могло да се очаква нормално правосъдие на съд, който не е попълнен кадрово и материално", обясни заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Не си ли осигурят желаните проблеми, делата ще останат висящи и ще се отлагат за следващите месеци, изрази съжаление той.