Съдебната система не носи отговорност за нескопосани решения на други. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров в отговор на въпрос дали Висшият съдебен съвет реално може да избере изискваното по закон квалифицирано мнозинство от две трети, което е необходимо, за да бъде избран председател на Върховния административен съд.

Григоров не пожела да се ангажира с прогноза дали има опасност за блокиране на процедурата по избора, в случай, че няма кандидатура, която да събере необходимите 17 гласа.

Дали ще се блокира или не, това не е проблем на съдебната власт. Има си законодатели, има си изпълнителна власт, който е внесъл такова изменение и го е гласувал, да си носи отговорността, коментира той.

Ние сме едни обикновени изпълнители на законите, които приема върховният орган в страната, Народното събрание, каза Григоров и предложи на журналистите да питат в парламента, кога ще има председател ВАС.

Той обясни, че това се решава в рамките на закона, приет от парламента. В закона има изискване два месеца преди изтичане на мандата на председателя да започне процедура. Ако не се включим в тези два месеца, ще нарушим закона, посочи председателят на Върховния касационен съд.

Той каза, че все още няма идеи за нови номинации за председател на Върховния административен съд.

Григоров цитира Христо Стоичков, помолен да коментира проваления избор в понеделник, както и наличието на 11 празни плика в урната за гласуване - •Както казва известният Стоичков: Който играе – печели, който не играе – не печели. Това е състезание и това е реалната демокрация.•