Основно лекарство за лечение на болестта на Паркинсон изчезна от аптеките у нас, научи news.bg. Става въпрос за медикамента Мадопар 250. Той не е доставен в аптечната мрежа заради производствени пролеми.

От Здравната каса обясниха, че той все още може да бъде намерен в три аптеки в столицата. Наш читател обаче беше категоричен, че лекарството липсва и в тях, защото лично го е търсил без резултат.

От НЗОК не дадоха повече подробности, но увериха, че лекарството има заместители, които се намират в аптеките и които се реимбурсират от касата. Допълниха и че РЗОК са уведомили лекуващите лекари за проблема и те трябва да променят лекарствената схема на пациентите си.

По неофициални данни, около 30 000 души в страната страдат от заболяването.

От Националната пациентска организация заявиха, че към момента при тях няма постъпили сигнали от пациенти за липсата на медикамента.

От производителя Хофман Ла Рош обявиха, цитирани от zdrave.net, че проблемът с липсата на медикамента се дължи на пожар в завод на компанията в Италия. В момента лекарството пътува, така че „Чайкафарма" ще го опакова тази седмица и то ще е на пазара в понеделник, oбясниха от там.