Изравняване на наказателната отговорност на навършилите пълнолетие с непълнолетните би било катастрофа. Това го няма никъде в цивилизования свят, настоя бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков (27 януари - 4 май 2017 г.) в сутрешния блок на БНТ по повод убийствата над деца.

Хубаво било, че премиерът приел опечалените родители на убитата Андреа от Галиче, но бившият премиер не може да приеме, че за всеки конкректен случай трябва да се реагира със законодателни промени. Това е нещо, с което проф. Герджиков никога не е бил съгласен.

Убиецът от Галиче щял да се върне в обществото като опитен убиец

Убиецът от Галиче щял да се върне в обществото като опитен убиец

Искам покой за душата на детето ми, съкрушен е бащата на убитата Андреа

Според него при пълно изравняване на наказателната отговорност, това щяло да покаже, че ние сме някъде в епохата на Средновековието.

Друг бил въпросът колко трябва да бъде редуцирано наказанието за тежки престъпления. Проф. Герджиков посочи, че по цял свят има редуциране на наказанието за непълнолетни, но границите били различни.

"Би могло да се помисли да се направят корекции, но не и кардинални", обясни юристът и допълни, че един голям проблем в страната ни е възпитанието и образованието. Той подчерта, че ако нацията ни иска да бъде просперираща, трябва да бъде образована.

Убийството в Галиче било казусът "Полфрийман" във вариант за непълнолетни

Убийството в Галиче било казусът "Полфрийман" във вариант за непълнолетни

Сегашните непълнолетни - напълно различни от непълнолетните отпреди 50 години

Проф. Герджиков коментира акциите на прокуратурата начело с новия главен прокурор Иван Гешев във връзка с ареста на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, проверките в Комисията по хазарта и изговането на двама руски шпиони. По думите му не е лошо тези, които имат в себе си власт, да я упражняват.

"Не всеки може и аз лично не бих могъл да бъда обвинител. Самият Гешев има силата, има куража и има устойчивостта да го направи", похвали проф. Герджиков обвинител номер едно.

Иначе на него му е мъчно за Нено Димов и не знае какво е направил, за да бъде така арестуван, но сигурно нещо има. Личните пристрастия нямат отношение, подчерта юристът.

Прокуратурата с нова серия доказателства срещу Нено Димов

Прокуратурата с нова серия доказателства срещу Нено Димов

От материалите по делото е видно, че Нено Димов е бил редовно информиран за състоянието на язовира

За дебатите за промени в Конституцията за промяна на правомощията на главния прокурор, организирани от държавния глава Румен Радев, проф. Герджиков призна, че действително обвинител номер едно разполага с голяма власт, за което нямало съмнение, но това не значело, че е недосегаем.

"Така както той е избран и назначен, по същия път той може да бъде свален. Не е чак толкова недосегаем, като властелин, който над него да е само Господ. Няма такова нещо", изтъкна бившият служебен премиер.

Според проф. Огнян Герджиков колкото е по-стабилна Конституцията, толкова по-добре говори за държавата. Ако вземем да я променяме ден през ден - не е добре. Иначе нямало лошо да се провеждат консултации за промени в Конституцията и да се чуват различни мнения.