В средата на месец март Националната пациентска организация започна едногодишна кампания, имаща за цел да привлече вниманието на НЗОК върху необходимостта от трето изследване на гликирания хемоглобин за пациенти със захарен диабет тип 2.

Правим тази кампания не само, за да обърнем внимание на здравната каса, а и да улесним пациентите, каза д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация пред „Хоризонт".

В рамките на инициативата организацията ще подсигури 10 000 изследвания на пациентите с диабет 2-ри тип.

Пациентите с рискови фактори като фамилна обремененост се препоръчва да следят телесното тегло, да се хранят здравословно и да поддържат  килограми до 10 на сто по-ниско от нормалното за ръста им, поясни доц. Ивона Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология при ВМА.

Според ендокринолога д-р Галина Лазарова пациентите търсят лекарите на един доста късен етап. Причините са недобра информираност, невъзможност да получат направление, за да отидат до специалист.

Много пъти, хората, улисани в ежедневието си, не обръщат внимание. Често при захарен диабет тип 2 няма симптомите, които биха ги накарали да посетят лекар, казва д-р Лазарова.

Специалистите препоръчват да се прави редовна профилактика.

В Клиниката по ендокринология на ВМА се намира и единственото Учлище за диабет. Там обучението е част от терапевтичния процес и се провежда в болнични условия.

Повече информация за кампанията на Националната пациентска организация може да се открие на интернет страницата им www.npo.bg  или на горещата телефонна линия 0700 10 515 след 11 часа, всеки ден.