Премиерът Кирил Петков, главният прокурор Иван Гешев, членове на коалицията и представители на институциите ще бъдат изслушани в Европарламента на 27 януари. Информацията е от евродепутата Елена Йончева, която е единственият член на мониторинговата група от България.

Изслушването ще бъде в Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент в Брюксел.

От Европейския парламент очакват да чуят за медийната свобода в България и предотвратяването на т.нар. SLAPP дела срещу журналисти и граждански активисти.

Очаква се управляващите да представят своите планове за реформа в съдебната система, за въвеждане на отчетност на главния прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефективна борба с корупцията.

Възможно е европейските депутати да настояват да получат допълнителна информация за разследванията на корупцията по високите етажи на властта - за снимките с кюлчетата злато и банкнотите евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се отправят заплахи срещу бизнесмен и политически опонент, и др. Случаят "Барселонагейт", например, не е приключен, посочи Елена Йончева.

В изключително влиятелната мониторингова група членуват 14 евродепутати, по двама от всяка политическа група. Наблюдението на България започна през лятото на 2020 г. и съвпадна с протестите срещу управлението на ГЕРБ в страната. Оттогава досега бяха проведени две изслушвания на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и на неправителствения сектор.

Премиерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да се срещне с европейските депутати, което е прецедент в историята на Европарламента. Главният прокурор Иван Гешев също изпрати заместници. И в двата случая беше необходимо европейските депутати да отправят допълнителни писмени въпроси, за да получат още разяснения, припомни Елена Йончева.

По нейно настояване, през септември 2021 г., мониторинговата група, начело с председателя й Софи ин"т Велд беше на мисия в България. В резултат европейските депутати препоръчаха на Европейската комисия да засили одита и наблюдението върху начина, по който се изразходват европейските средства в България, включително и тези, които ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост. Целта не е да бъде спряно финансирането за България, а да се вземат превантивни мерки, така че да не изгубим нито едно евро, коментира Елена Йончева.

Роберта Мецола оглавява Европейския парламент
Обновена

Роберта Мецола оглавява Европейския парламент

Малтийската депутатка става най-младият председател на ЕП в историята

Припомняме, през август 2020 г. евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПЕС) и Радан Кънев (ДБ/ЕНП) предизвикаха дебат в Европарламента. Двамата внесоха общо искане, подкрепено и от 55 евродепутати, институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента.

Дебатът в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона България бе насрочен за октомври. На 8 октомври 2020 г. ЕП одобри резолюция за върховенството на закона в България.

След като предоставените отговори от българското правителство "Борисов-3" се оказаха незадоволителни, от Еврогрупата отново поканиха българските управляващи на 17 декември 2020 г.

През август 2020 г. премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан от групата, но изпрати вицепремиера Екатерина Захариева и други български представители на властта.