Медиците в Първа АГ „Св. София" са извършили уникална за България операция с нова 3D технология, съобщава Нова телевизия. Пациентката е била млада жена с човешки папилома вирус и предракови клетки. Тя вече е била оперирана, но вирусът отново бил открит.

Директорът на болницата доц. д-р Иван Костов обясни, че жената има две раждания, така че медиците могат да си позволят тази операция в името на здравето и живота й. Матката на пациентката е отстранена, тъй като носи в остатъка от шийката предракови клетки.

3D технологията, която е добре позната от киното и вече навлиза в медицината, у нас се използва за пръв път.

Целият екип лекари работи със специални очила, които помагат за кристалния триизмерен образ с висока резолюция. Доц. Костов обяснява, че това помага на екипа да се ориентира по-добре в корема на жената. Операцията е приключила за половин час. Това показва, че медицината върви към все по-малка радикалност.

Безкръвната операция е най-щадяща и за пациентката. Причината е, че това позволява на жената да се възстанови по-бързо, с много малка кръвозагуба и фактически няма проблем, ако всичко е наред, утре жената да бъде изписана.