Сутрешното кафе не стимулира организма, както си мислят всички, съобщава tialoto.bg. Според английски учени сутрешната доза кофеин помага само да се отървете от сънливостта, но без да дава допълнителен стимул на тялото.

Дозата кофеин сутрин действа стимулиращо само на хора, които са спрели кафето за известно време. При всички останали, при които кафето е неизменен сутрешен ритуал, кофеинът не действа.

„Освежаването, което усещате след първата си чаша кафе за деня, не е свързано с кофеина. Просто докато пиете кафе, организмът ви се разсънва и започва да работи на нормални обороти", обяснява професор Питър Роджърс, ръководител на изследването. „По същия начин ще се почувствате и ако изпиете чаша натурален сок или мляко с какао", допълва той.

Почитателите на кафето с времето привикват към действието на кофеина и той вече не носи допълнителна енергия, а просто поддържа нивото на енергията в нормалните за дадения човек граници.

В крайна сметка, ако не пиете повече от две чаши кафе на ден, няма защо да се отказвате от сутрешния си ритуал. Но ако сте от хората, за които кафето е повече от вода, по-добре е да пиете безкофеинови напитки, за да запазите сърцето си здраво.

Лекарите твърдят, че самият аромат на кафето също може да ви накара да се почувствате по-свежи.