Софийският градски съд (СГС) се сдоби с нов шеф. Калоян Топалов бе избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) с 14 гласа „за", 3 „против" и  5 „въздържал се".

Топалов бе единственият кандидат за поста на бившата шефка на СГС - Владимира Янева, чието име придоби лоша слава покрай начина на управление на съда. Днес той бе изслушан от Висшия съдебен съвет.

Калоян Топалов е съдия в Гражданската колегия на СГС, където е командирован от Софийския районен съд през 2012 г. От декември 2014 г. е назначен на постоянна длъжност след издържан конкурс. Топалов е съдия от 1999 г. Има и двугодишен преподавателски опит в Института по правосъдие.

В Концепцията си, с която кандидатства, съдия Калоян Топалов посочва, че е равноотдалечен от съсловните съдийски организации - Съюза на съдиите в България и Българската съдийска асоциация.

Припомняме, Софийският градски съд остана без ръководител, след като в края на февруари месец оставка подаде съдия Владимира Янева, която бе избрана на тази позиция през май 2011 година.

Малко преди вота, шефът на ВКС Лозан Панов призова членовете на ВСС да гласуват „за" Калоян Топалов. Никой, освен колегата Топалов, нямаше куража да се яви особено в такъв момент в СГС, подчерта той.

Подкрепата си за кандидата за председател на СГС декларира и членът на ВСС Камен Иванов. Безспорно колегата Калоян Топалов е съдия с изключително добра професионална подготовка, добър съдия, с добро образование, категоричен бе Иванов. Съдия Топалов има 2-годишен стаж и като преподавател в Националния институт по правосъдие (НИП). Иванов изтъкна много добрите отзиви на Етичната комисия към ВСС спрямо Топалов.

Членът на ВСС се впечатлил от това, че Топалов няма административен опит, но притежава капацитет, който трябвало да подкрепят с вот. „Добре е да бъдем стена, на която проявилият смелост да се кандидатира да може да се опре",  допълни Иванов.

Минути след избора представляващата ВСС Соня Найденова и шефът на ВКС Лозан Панов придружиха новоизбрания  шеф на Софийския градски съд за първото му изявление пред медиите.

Соня Найденова смята, че противно на очакванията, изборът се оказал по-лесен, отколкото са мислили. Причината била, че пред ВСС се е представил един кандидат, чиято кариера е свързана изключително със Софийски районен съд и СГС.

Найденова обаче предупреди, че за Калоян Топалов  се очертава много трудно начало, предвид ситуацията в съда. „Смятаме, че с днешния избор, сме дали добър знак, че всички проблеми, натрупани в СГС, ще бъдат решени окончателно в негово лице", уверена е тя.

На свой ред Топалов си постави задачата СГС да започне да работи нормално, без натиск и в крайна сметка да даде бързо и качествено правосъдие.

Той заяви, че не се притеснява от това, че не е имал конкуренция за поста. „Явил съм се, за да изложа своите виждания по отношение на решаване проблемите на СГС", уточни той, давайки си сметка, че това може би е най-тежкият председателски пост на съдилище в страната.

Според него има точка на насищане, в която човек, ако е отговорен в работата и в позициите си, трябва да поеме някаква отговорност. Именно защото неговата „точка на насищане" е достигната, съдия Топалов се мотивирал да участва за мястото.

Съдът трябва да говори не само със своите актове, а и да се отвори към обществото, според него.

Шефът на ВКС също посочи, че на Топалов няма да му е леко.

Проблемът със залите е безспорен. Това отчете по-рано по време на изслушването кандидатът за председател на най-голямото съдилище у нас.

Председателят на ВКС Лозан Панов отправи към Топалов въпрос, свързан със сградния фонд. Материалната база е неподходяща като брой на зали, смята кандидат-шефът на СГС. Той наблегна на факта, че се налага изчакване, а това изнервя юристите. Недостигът на помещения водело и до проточване на дела заради отлагане.

Проблемът важи и за деловодството. Топалов каза, че от миналата седмица тече проверка за намиране на някакви помещения за деловодствата. С оглед увеличения брой на съставите, които сега са 60, и големия брой деловодители помещенията за тях са малко. По възможност те трябва да бъдат на по-ниски етажи, смята Топалов, който е на мнение, че това ще улесни и достъпа на гражданите.