Средновековната кула в центъра на Враца и най-високата постройка в Бяла Слатина - сградата на общината ще бъдат осветени в синьо тази вечер по повод днешния Световен ден за информираност за аутизма. Идеята е повече хора да се интересуват от проблемите на аутизма, който е най-бързо нарастващото сериозно нарушение в човешкото развитие в световен мащаб.

По данни на родителски организации в България има около 16 000 души с аутистични проблеми, обясни Весела Павлова от ресурсния център във Враца, който работи с деца аутисти, цитирана от БНР. Тя изрази съжаление, че в България няма единен регистър, който да обхваща децата и възрастните с такива проблеми. Аутизмът е състояние, което е свързано с проблеми в социалната комуникация. Обществото не е добре настроено към тези деца. Много често, поради непознаване, са склонни да им лепят етикети, които са неподходящи, посочва Павлова.

В Пловдив Световният ден за информираност за аутизма ще бъде отбелязан  с терапевтична ритъм-сесия в зала „Съединение" на Регионалния исторически музей.  Проявата е под мотото „Приятелите разказват за нас - децата от аутистичния спектър" и е инициатива на Сдружението „С мама за ръчичка".

Терапевтичната ритъм сесия барабанотерапия ще бъде с единствения ритъм терапевт в България - музикантът Мартин Иванов. Ритъм терапията помага на децата аутисти да повишат своето ниво и продължителност на концентрация. Барабанът е изразно средство, което успява да пренася този, който го използва, през всякакви съществуващи бариери и да го води към усещането за цялостност и общност.

Крепостта „Царевец" във Велико Търново също ще бъде осветена в синьо, съобщи Ивайло Райнов, председател на организацията „Живот в спектъра", в която членуват родители на деца-аутисти от Велико Търново, Горна Оряховица, Варна, Русе и Добрич, цитиран от БТА.
Инициативата е част от глобалната кампания „Освети в синьо", чиято цел е да насочи вниманието на обществото към проблемите на децата, страдащи от аутизъм.

За първа година в инициативата се включват община Велико Търново и община Свищов, където в синьо ще бъде осветена сградата на общинската администрация.

На този ден в син цвят ще бъдат осветени знакови обекти, като статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни, Ниагарският водопад и др.
Статистиката сочи, че по света едно на всеки 150 деца се разболява от аутизъм. Общият брой на хората от аутистичния спектър формира около 2% от населението на света.

Различни инициативи се организират в 15 български града.

Припомняме, че депутати и експерти ще нищят тази седмица проблемите при работата и лечението на деца с аутизъм.