През сериозно изпитание са преминали българските полицаи при проверка на група незаконни имигранти, заварени между софийските села Нови хан и Вакарел.

Съпротива при опита на полицията да ги задържи са оказали не нелегалните, а каналджиите - единият се опитал да прегази полицаи, а другият е избягал и се издирва.

Разследването се води от районна прокуратура Елин Пелин. То е за опит за противозаконно подпомагане на група от 36 чужденци да пребивават и преминат в страната в нарушение на закона и за хулиганство, отличаващо се по своето съдържание с изключителен цинизъм и дързост.

Всъщност става въпрос именно за отказ да се подчиниш на полицейско разпореждане, опит да прегазиш полицаи. Каналджията Пламен Велков е задържан.

Инцидентът се е случил вчера, 28 октомври около 10.00 часа, когато е подаден сигнал на телефон 112 за голяма група чужденци, които се намират на горски път между селата Нови хан и Вакарел, в местност „Заслона".

Полицейските патрули заварват 36 мъже на възраст между 18 и 35 години, които заявяват че са от Афганистан. Те не са оказали никаква съпротива.

При появата на два автомобила - лек автомобил марка „Нисан", управляван от Пламен Велков и микробус марка „Мерцедес" с чуждестранна регистрация, в района става горещо. Явно с автомобилите е трябвало да бъдат превозени бежанците.

При вида на полицаите двата автомобила се опитали да избягат. Въпреки че служителите на реда са подали сигнал, автомобилите не спрели, а шофьорът на Нисана дори ускорил скоростта, движейки се непосредствено срещу един от полицаите.

Той успял да се отмести встрани, за да не бъде прегазен и стрелял предупредително във въздуха. След това стрелял и по автомобила в областта на гумите. Предупредителни изстрели произвели и другите полицейски служители, които са били на място.

Лекият автомобил е бил спрян, а шофьорът му е задържан. Пламен Велков е привлечен като обвиняем за извършените две престъпления и е задържан от прокурора до 72 часа. Велков е направил пълни самопризнания. Работата по случая продължава.

Бусът е успял да се измъкне, а шофьорът ме да избяга.

Извършен е оглед на местопроизшествие. Разпитани пред съдия са 4-ма чужди граждани. Разследването продължава.