От днес започва операция по установяване на водачи, шофиращи с превишена скорост, както и на такива, които управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества.

По думите на инспектор Николай Крушарски от Пътна полиция в ГДНП, акцията ще продължи до 16 юли.

Той отбеляза, че статистиката показва рязък спад на пътно-транспортни произшествия, причинени от шофиране след употреба на алкохол - за първото шестмесечие на тази година те са 562, а за същия период на миналата година - 639, загиналите са с 12 по-малко, в сравнение със същия период на 2019 г.

Предприетият контрол и възможността за използването на технически средства дават своя превантивен ефект, сочи анализът на пътна полиция, коментира инспектор Крушарски.

Той предостави и данни от проведената от 25.06. до 01.07.2020 г. специализирана полицейска операция за засилен контрол на дву, три и четириколесни моторни превозни средства. На територията на цялата страна са проверени 4 546 водачи, констатирани са 1 599 нарушения, за които на 558 са съставени административни акта и 981 фиша.

За неизползване на защитни каски са санкционирани 87 водачи, 11 - за управление след употреба на алкохол, а 4-ма - под въздействието на наркотични вещества. В рамките на акцията са установени и 84 неправоспособни лица, управлявали три и четириколесни моторни превозни средства.