На територията на всички държави-членки на европейската организация TISPOL стартира полицейска операция за контрол на движението по пътищата. Акцията ще се проведе до 13 септември, съобщават от пресцентъра на МВР.

Униформените ще се съсредоточат върху използването на: обезопасителните колани от водачи и пътници в моторни превозни средства, на детските обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите, както и на обезопасителните каски от мотористи и техните спътници.

Превенцията е основната цел на операцията. В през март месец е извършена аналогична проверка. Тогава е установено, че намалява броят на участниците в пътното движение, които не спазват въведените стандарти за използването на обезопасителни системи по време на пътуване.

У нас са проверени 12 149 моторни превозни средства. Установени са 1651 нарушения (13,6 %). С тези показатели страната ни се доближава до водещите европейски държави.

В същото време се отчита, че не са постигнати необходимите резултати при ползването на колани от пътници на задните седалки и детски обезопасителни системи. През летните месеци се наблюдава и нарастване на установените нарушения от водачите и пътниците на мотоциклети.

От полицията поясняват, че ще се извършват проверки и за задължителната застраховка „Гражданска отговорност".