1 000 души у нас чакат животоспасяваща трансплантация, а спадът в донорството през последните две години е катастрофален.

Има едва четири трупни донора за 2011 година и 2 от началото на 2012 г. до този момент. Тези данни бяха представени по време на среща на лекари, пациентски организации и медии по случай Световния ден на донорството и трансплантациите - 16-ти октомври, съобщава zdrave.net.

Необходимо е категорично преосмисляне на националната ни политика в сферата на донорството и трансплантациите, както и изясняване на ролята и отговорностите на Изпълнителната агенция по трансплантациите в този процес,  призоваха представители на Алианса на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички".

„Трябва да бъде върнато уважението  на обществото към лекарите и медицината, всички заедно трябва да се изправим срещу насаждането на  недоверие в медиците, защото тази тенденция, уви, категорично е все още факт у нас днес", подчертаха от пациентската организация.

Участниците в пресконференцията бяха категорични, че през последните години у нас липсва ясна и последователна информационна политика в подкрепа на донорството.

Липсва и последователност при формирането на млади кадри - лекари и психолози, които да имат готовността да започнат работа в тази сфера.

„Като страна от Балканския регион за България е характерна в по-голяма степен „културата на смъртта", докато в западните общества животът е по-голямата ценност и по тази причина там се обръща по-голямо внимание на активностите, насочени към утвърждаването на позитивните нагласи в името на неговото спасяване и опазване", подчерта в изказването си психоложката Даниела Папанчева.

Тя апелира към държавата и неправителствения сектор да намерят начини да инициират и подпомогнат създаването на система за профилирана подготовка на психолози за сферата на донорството и трансплантациите.