КитайКитайският Върховен съд обяви, че гражданите, заразили се с вируса на атипична пневмония, може да бъдат екзекутирани или осъдени на доживотен затвор, ако нарушат карантината или ако умишлено разпространяват болестта. Това съобщи електронното издание ГазетаРу, като се позова на китайската осведомителна агенция “Синхуа”.

Върховният съд и Главната прокуратура на Китай издадоха съвместно тълкуване на редица закони, които се отнасят борбата с внезапни епидемии и други бедствия. Това тълкуване е част от твърдите мерки на китайското правителство в опита му да се справи с разпространението и последиците от SARS, появил се за пръв път в южна провинция на Китай.

Съгласно тълкуването, лица, които откажат медицински прегледи, карантина или лечение, ще получават присъди от 3 до 7 години затвор, а служители на здравеопазването, признати за виновни в небрежност, са заплашени от затвор. Oнези, които продават или произвеждат фалшиви медикаменти, ще бъдат осъдени на лишаване от свобода от 15 години до доживотен затвор, ако се докаже, че дейността им е довела до тежки загуби.