Двадесет от задържаните 54 афганистанци са били разпитани за инцидента под Аврамов мост край град Средец по-рано тази седмица, при който рикоширал куршум на наш граничар уби техен сънародник, съобщава "Труд". Припомняме, че тогава стана ясно, че трима наши граничари са се сблъскали с 54-ма имигранти, които са оказали съпротива.

"До края на неделния ден показания ще дадат и останалите 34 души от групата. Няма повдигнато обвинение срещу служителя на МВР Вълкан Хамбарлиев. Към момента не са готови назначените експертизи", съобщи пред "Труд" окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова, която води разследването. То е образувано за убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана, извършено от длъжностно лице.

Според неофициална информация афганистанците разказвали, че загиналият 56-годишен мъж е техен водач. В раницата му били намерени два мобилни телефона, в които имало клипове и снимки с насилие. И в други апарати на мъже от групата се виждали подобни сцени, но чужденците обяснявали: "Бягаме заради това".

Жителите на град Средец са готови да бранят граничаря Вълкан, когото смятат за герой. Той, съпругата му и двете им деца, както и техни близки, отказват среща с медиите.