Има основателни съмнения, че лицата, замесени в „Кокаинови крале", са свързани с кокаина, който бе задържан във Франция.

Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев пред журналисти в НС в отговор на въпрос има ли връзка между кокаина по аферата „кокаинови крале" и кокаиновия скандал, в който бе замесен общинарят от ГЕРБ Орлин Алексиев.

Припомняме, през февруари във Франция бе разкрит камион натоварен с автомобилни гуми, пълни с 1400 кг. кокаин. Камионът идвал от Южна Америка от участие в ралито Париж-Дакар.
Малко след това започнаха обиските в дома и офисите на общинаря Орлин Алексиев - наш участник в ралито.

През лятото на 2012 г. Евелин Банев - Брендо беше екстрадиран в Милано след арест в рамките на операцията „Кокаинови крале", като беше подсъдим като част от организирана престъпна група за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа. През юли миналата година Банев беше осъден в Италия на 20 г. затвор.

Два часа депутатите от вътрешната парламентарна комисия разпитваха вътрешния министър Цветлин Йовчев за разработката „Орлин Алексиев".
От думите му пред медиите стана ясно, че от партньорски служби е постъпил сериозен сигнал, който съдържал данни за лица и обстоятелства, които се отнасят за трафик на кокаин.
На основата на този сигнал, бяха извършени проверки, каза министърът.

След проверките родното МВР се свързало със службите във Франция, за да се стигне до операцията.

Министърът не отговори на въпроса има ли връзка между Брендо и Орлин Алексиев.

По повод проверките в СО малко след избухването на скандала с общинаря от ГЕРБ, министърът обясни, че тези проверки са свързани с постановление на прокуратурата по досъдебно производство.

Цветлин Йовчев коментира, че действията на МВР в Столична община били силно мотивирани. Ако не бяхме предприели тези действия, щяхме да дадем основание след това да бъдем обвинени в престъпно бездействие, каза силовият министър.

Защо са били проверките Йовчев не каза подробности.

Съвсем скоро, по думите му, ще стане ясно кой е къртицата в МВР, изнесъл справката за разработката срещу Орлин Алексиев. Цветлин Йовчев поясни обаче, че тази справка не е към кокаиновата афера.

Пълна справка за кокаиновите афери Йовчев е представил пред депутатите, включително е дал данни за българските контакти на Брендо по аферата „Кокаинови крале".

Имало е политически чадър над засегнатите лица, не са водени оперативни дела, тъй като акцията „Кокаинови крале" беше обявена още през 2012 година, а към въпросните лица тогавашното ръководство на МВР и ръководството на ГДБОП не са предприети никакви действия, коментира и председателят на вътрешната комисия Атанас Мерджанов.
Това, по думите му, е особено смущаващо.

Депутатът обясни, че предстои подписване на споразумение между България, Франция и Испания за допълнителни действия по задържаната пратка във Франция и свързаните с нея лица на територията на трите държави.

Българските лица, свързани с тази пратка, не са задържани до този момент, обясни Атанас Мерджанов. Сигнал срещу замесените лица в аферата, които, както червеният депутат поясни, са „общински съветници от определена политическа сила", е имало още при предишното управление, но действия не са предприети.

Красимир Янков пък обясни, че разработката за кокаиновата афера е започнала чак при сегашното ръководство на МВР. Преди това не е работено, включително стана ясно и по отношение на случая с Гълъбин Боевски, което е изключително смущаващо, тъй като е от 2011, изтъкна социалистът.