Човешка грешка може да довела до падането на хеликоптера Ми-17 край Пловдив. Това заяви командирът на поделението в Крумово бригаден генерал Димитър Иванов в ефира на Нова.

Двама загинали и ранен при катастрофа на военен хеликоптер на Летище Пловдив
Обновена

Двама загинали и ранен при катастрофа на военен хеликоптер на Летище Пловдив

Вероятната причина е техническа неизправност

Припомняме, разследването работи по няколко версии, една от които е технически проблем във въздуха.

"Това е една от версиите, но има още 2. Разглежда се, пилотска грешка и влияние на външни условия", обясни ген. Димитър Иванов.

Валерий Владинов от "Терем - Летец" обясни, че ситуацията е много трудна и сложна. "Всяка авиационна катастрофа е изключително тежко събитие, неприятно. Най-важното изключително сложно за анализ", изтъкна той.

Според него всяко заключение в аванс би било грешка.

Технически проблем е най-вероятният сценарий за падналия Ми-17

Технически проблем е най-вероятният сценарий за падналия Ми-17

Хеликоптерът водил военния парад в София на 6 май

Припомняме, инцидентът стана на 11 юни, около 20.30 часа. По време на планов полет на височина от 50 метра, машината губи баланс и пада, като избухва пожар.

При инцидента загинаха двама души, а трети беше ранен. Загинали са командирът на екипажа Пламен Пантелеев и помощник-пилотът Стоян Неделчев. Третият член на екипажа - бордният инженер Алексей Каменов, е хоспитализиран и е в съзнание.

Пострадалият е настанен във ВМА. Състоянието му е стабилно, съобщиха от здравното заведение. Пациентът е контактен и адекватен. Продължават вторичните прегледи и изследвания на пострадалия.

Припомняме, в началото на юни миналата година въртолет "Пантер" от състава на Военноморските сили падна във водата. Тогава най-тежко пострадалият капитан Георги Анастасов почина. Тримата военни пилоти бяха извадени от свои колеги от фрегатата "Дръзки".