Екипи на Военномедицинска академия в София ще поемат медицинското обслужване на населението от общините Девин, Борино и Доспат. Така ще се гарантира здравеопазването в трите родопски общини, докато се вземе окончателно решение за болницата в Девин.
Това съобщи кметът на родопската община Цветалин Пенков, цитиран от радио Пловдив.

Той обясни, че лично шефът на ВМА ген. Стоян Тонев е предложил до решаването на въпроса с девинската болница спешната помощ в града да се извършва от 6-ма лекари и 7 медицински сестри от ВМА-София, включително подвижна лаборатория и рентген. Медиците са готови да пристигнат в Девин до края на месец декември.

Предприемането на тази стъпка е лична инициатива на кмета на Девин Цветалин Пенков, но все още не е преминало на гласуване в Общинския съвет в Девин.

Припомняме, местният парламент в родопския град предложи болницата да се преобразува в дъщерно дружество на една от трите държавни болници - „Св. Георги" в Пловдив, ВМА в София или тази в Смолян. Официален отговор за окончателно решение на здравното министерство все още няма.

Междувременно общинският ръководител на ГЕРБ в Девин Дияна Чаушева беше освободена от длъжност. Чаушева, която е и съветник в местния парламент, е ръководител на контактната група за възстановяване на болницата.

По думите на областния лидер на ГЕРБ Николай Мелемов рокадата е заради сагата с девинската болница. Според него Дияна Чаушева е изразявала лично мнение по проблема, което се е разминало с мнението на здравния министър Десислава Атанасова, народния представител от Смолянска област и председател на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова.

Чаушева алармира в началото на седмицата, че в Девин най-вероятно врати ще затвори и Медицинският център. По думите й един медицински център без болнично заведение не може да просъществува и не може да се издържа финансово.