Няма пречки в дейността на пътните полицаи и контролът не е занижен. Това увери министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който отговори на въпрос на депутата Георги Свиленски за пригодността на закупените от МВР нови автомобили за пътен контрол на скоростта.

Министър Радев изтъкна, че ще бъде безкомпромисен, ако някой е сгрешил техническата спецификация на закупените автомобили. Той обясни, че от междинния доклад на Инспектората към МВР става ясно, че закупените автомобили имат такъв изход за камера за контрол на скоростта.

МВР проверява защо са купени 278 неподходящи патрулки

МВР проверява защо са купени 278 неподходящи патрулки

Камерите не могат да снимат отвърте

Министър Радев припомни, че вече бяха приети промени в Закона за пътищата и изтъкна, че всичките им усилия са насочени към това да намалят жертвите на пътя. Очаква се инспекторатът на МВР да е готов с проверката за обществената поръчка за автомобилите на 7 юли.

Министър Радев увери, че разполагат със 148 оборудвани автомобила, които снимат нарушителите на пътя. Предстои да бъдат закупени 84 камери за скорост, които ще са преносими и могат да бъдат поставени на триножник на пътното платно.

Народният представител настоя, че закупените от министър Румяна Бъчварова автомобили не отговарят на изискванията за пътен контрол. Той посочи, че предстои да бъдат купени нови 300 автомобила и предположи, че и те вероятно също няма да стават за нищо.

Като несериозно Свиленски определи поставянето на камерите за контрол на скоростта на триножник и настоя действията в сектора да са израз на последователна политика. Министър Радев посочи в дуплика, че знае какво е обещала министър Бъчварова.

Той припомни, че именно по нейно време са поръчани 278 нови автомобила. Министър Радев заяви, че мобилните камери за контрол от началото на годината са заснели 68 415 нарушения, докато за миналата година 59 728.

"Ще бъда безкомпромисен, ако някой е сбъркал техническата спецификация", категоричен бе Радев по отношение на проверката за автомобилите на КАТ.