Меглена КуневаПрисъединяването на 10 нови страни към Европейския съюз няма да забави преговорите с България и Румъния, заяви пред “Дарик радио” министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Това означава, че между нас и тези 10 страни, които влизат в ЕС, ще се установят същите отношения, каквито има между сегашните страни членки. С тези страни ние имаме икономически отношения така, както с 15-те и с всички последици от различните икономически договори, които са съществували между нас и новите 10 членки, т. е., необходимо е да преустроим отношенията си с тях така, както сме ги преустроили със сегашните страни членки.

Това е доста сериозна работа за икономическото ни министерство, коментира министър Кунева. Според нея, сега трябва да направим изводите защо България не влиза с първите 10 държави в Европейския съюз, защото още от самото начало е избрала 2004 година за приключване на преговорите.

Ако не успеем да направим съдебната реформа веднага, ще имаме същите горчиви изводи и след време, каза още Кунева. Тя съобщи, че в момента юристите на Министерски съвет изготвят доклад относно решението на 5-членния състав на Върховния административен съд за ангажимента за затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”. Съобразяването на енергийната стратегия с допълнителната информация към глава “Енергетика” трябва да бъде обсъдено на заседание на Министерски съвет, смята министърът.