Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решение на началника на Военномедицинска академия (ВМА) за откриване на процедура за обществена поръчка за поддръжка на сградния фонд. Това съобщават от комисията.

Обществената поръчка е с предмет „Абонаментна поддръжка на сграден фонд, електроенергийни уредби и съоръжения, отоплителна система, ВиК инсталации и прибори на ВМА и подчинените структури в страната". Според КЗК незаконосъобразното решение е по 7 обособени позиции и Решение № 50/13.01.2015г. трябва да бъде променено.

От съобщението на Комисията за защита на конкуренцията става ясно, че експертите намират за неоправдано завишени изискуемите стойности за наличен финансов ресурс по отделните обособени позиции.

Липсват точни указания при оценката на техническото предложение на участниците, смятат още от КЗК.

Възложителят е поискал от участниците да представят декларация по образец, съдържаща списък на изпълнените услуги, еднакви или сходни с предмета на поръчката, без да уточнява какво следва да се разбира под понятието сходни услуги.

Именно това са причините, поради които КЗК отменя решението за откриване на процедура за възлагането на обществената поръчка за поддръжка на сградата.

Припомняме, Военно-окръжна прокуратура - София привлече  като обвиняем бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев. Обвинението срещу него е за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за болницата договори. Това стана малко, след като се разрази скандал за нарушения в лечебното заведение.

В доклад на Дирекция „Вътрешен одит" при Министерство на отбрана беше разкрито, че само в една от клиниките на ВМА са били генерирани загуби за 10 милиона лева, които са за сметка на печалба на частна фирма.