Активна работа през 2017 година отчете Комисията за защита на потребителите пред ресорната подкомисия в НС. Извършени са 38 236 инспекции в търговски и туристически обекти, съобразно възложения надзор на пазара по продуктови групи и пазарни сектори за периода. За констатираните нарушения са съставени общо 2937 акта за административни нарушения и са издадени 3012 наказателни постановления, част от които по проверки, извършени в края на 2016 г.

Ангелкова срещу  КЗП - слабо звено при отнемане на звезди

Ангелкова срещу КЗП - слабо звено при отнемане на звезди

Иска туристически инспекторат, който ще се грижи за последващия контрол

През 2017 г. са извършени общо 9230 инспекции по уреденото в ЗЗП право на потребителите на информация. Осъществен е надзор в различни по вид търговски обекти, предлагащи за продажба стоки и услуги, по които институцията има правомощия.

Надзорът на пазара е осъществен чрез периодично възлагана обща кампания "Право на информация", по която са извършени 4090 инспекции, както и чрез планови кампании, обхващащи продуктовите сектори от Националната секторна програма за надзор на пазара през 2017 г.

За констатирани нарушения на правото на потребителите на информация са съставени 605 акта за установяване на административни нарушения.

За златната среда между атрактивна и коректна онлайн реклама призова Маргаритов

За златната среда между атрактивна и коректна онлайн реклама призова Маргаритов

За първи път разходите за реклама в интернет ще достигнат 40% от всички изразходвани за тази цел средства в световен мащаб

През отчетния период са извършени общо 63 инспекции по Закона за виното и спиртните напитки както по възложените планови кампании, така при съвместни проверки. При извършените през летния туристически сезон проверки в ЗХР на територията на курортните комплекси по Черноморието, са взети общо 39 проби от различни видове предлагани спиртни напитки. Установено е, че 34 от пробите отговарят по изпитаните физико-химични показатели, съответстват на етикета на съответната бутилка и на изискванията към съответния вид алкохол. За 5 проби обаче изпитаните физико-химични показатели от разпечатаните бутилки за съответната партида не отговарят на изискванията.

През 2017 година по спазване изискванията на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСТИ) са извършени 933 инспекции. Извършени са съвместни проверки с Областните дирекции по безопасност на храните и Областните дирекции на МВР на търговски обекти, разположени на територията на училища и детски заведения или в непосредствена близост до тях, относно предлаганите за продажба храни, напитки, тютюневи изделия и др. на ученици.

Нарушения в хотела във Велинград, проверяван след сигнали на туристи

Нарушения в хотела във Велинград, проверяван след сигнали на туристи

Възмутени от лошото обслужване туристи поискаха компенсация

Извършени са общо 796 инспекции на територията на цялата страна от компетенциите на КЗП. В хода на извършените проверки са установени 122 административни нарушения. През 2017 г. са извършени 9074 инспекции в туристически обекти в България и са съставени 836 акта за констатирани нарушения. От общия брой на съставените актове 741 са за нарушения на Закона за туризма и 95 за нарушения на ЗЗП в туристически обекти. Освен това са издадени 789 наказателни постановления.

За предоставяне на туристически услуги в некатегоризиран туристически обект и за извършване на туристическа дейност "туроператор" или "туристически агент" без удостоверение за регистрация са издадени 137 заповеди за налагане на принудителната административна мярка "временно затваряне на туристически обект", както и една заповед за временно спиране предоставянето на туристическа услуга на ски писта. Издадени са 35 заповеди за отмяна на мярката, тъй като търговците са предоставили доказателства, че са отстранили нарушението.