В България интересът към ваксините е слаб - само 2 % от българите са предприели тази мярка миналата година. За сравнение в Холандия 70 % от населението се ваксинира.

Това стана ясно по време на пресконференция на Националния център по заразни и паразитни болести. Директорът му проф. Тодор Кантарджиев алармира, че най-много регистрирани инфекциозни заболявания в ЕС има в България и Румъния.

Затова Българският лекарски съюз (БЛС), подкрепен от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗП), обяви началото на информационна кампания за превенция на грипа сред медицинските специалисти в България, които служат за пример и на пациентите си.

„Дошло е време проактивно да се заговори за възможността от превенцията срещу грип сред медицинските специалисти", смята д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на БЛС. Грипната инфекция е силно заразна и се разпространява лесно. Йорданов призова медицинските специалисти да се защитят от професионалния риск да се заразят на работното място. „Ако не се погрижим за себе си, ние не се грижим и за нашите пациенти", коментира още той.

През есенно-зимния сезон вирусните заболявания зачестяват. Според специалистите грипът е най-важното заболяване с обществен интерес, тъй като при него възникват тежки усложнения. Другите вируси като хрема, суха кашлица също са вирусни инфекции, но те протичат в по-лека форма.

Една част от усложненията се изразява в бактериалните инфекции, пневмония. По-малко са болните, при които инфекцията води до засягане на централната нервна система.

Тази година не ни очакват по-различни щамове от досегашните епидемии. Епидемиолозите са се базирали на данните, които са събирали още през лятото от южното полукълбо, както и от предишните грипни епидемии.

Колкото един микроб е по-опасен, по-лесно е да се направи ваксина за него и обратно", посочи проф. Кантарджиев. Грипната ваксина не предпазва на 100 % от заразяване, но благодарение на нея не се стига до тежки усложнения.

За тази година антигрипната ваксина е със същия състав, както и в предходните. Д-р Нели Корсун, завеждащ Национална референтна лаборатория „Грип и ОРЗ", припомни, че през миналата зима е доминирал пандемичният  грип, който е предизвикал първата за 21-и век пандемия от т. нар. „свински грип". Регистрирани са повече от 10 смъртни случая.

Проф. д-р Татяна Червенякова лично ваксинира служителите в инфекциозната болница. Като директор на Българското дружество по инфекциозни болести тя държи на превантивната мярка и 30 % от служителите й са с поставена ваксина. Цената на ваксината е 9.07 лв., а д-р Червенякова съветва да закупим и за близките си.

ВМА също закупува ваксини за целия си персонал. Има информация, че много болници, освен инфекциозните, предприемат тази стъпка, за да предпазят персонала си, но няма статистика колко точно са те.

Между 5 % и 10 % от населението страда от грип по време на епидемии, посочи данни главният експерт на БЛС д-р Димитър Петров. Около 1/4 от медицинските специалисти ще влязат в контакт с грипно болни през всеки сезон.

В рамките на кампанията ще бъдат раздавани рекламни материали. Освен това, в рамките на 3 дни ще бъдат проведени имунизации във ВМА-София, Пловдив и Варна.