По повод международния ден на хората със Синдрома на Даун - 21 март, сдружението на родителите на деца с това заболяване сигнализира за порочна тенденция лекарите да съветват родителите да оставят децата си в специализираните държавни институции.

„Нещо гнило се случва в родилните домове в страната", заяви зам.- председателят на Сдружението на родители на деца със синдром на Даун Тони Маринова, цитирана от zdrave.net.

Тя съобщи, че пациентската организация е получила доста писма от родители от цяла България, които се оплакват от лошо и некомпетентно отношение от страна на лекарите в акушеро-гинекологичните болници. В писмата се описват потресаващи истории за това как медиците са уговаряли родителите да изоставят децата си с мотива, че само ще си объркат живота, защото такива деца са непълноценни.

Някои от лекарите дори са прогнозирали колко дълго ще живеят тези деца. В резултат много от семействата са оставили децата си в домовете за медико-социални грижи, а години по-късно се е оказало, че трябва да съжаляват за това, защото лекарската прогноза се е оказала невярна.

Това трябва да бъде спряно, защото никой няма право да издава присъди и да променя човешки съдби, каза Маринова. Тя добави, че от сдружението не обвиняват лекарите, а настояват за професионална етика от тяхна страна и предоставяне на адекватна информация на родителите.

Секретарят на БЛС д-р Димитър Ленков посочи, че ако в лекарския съюз се получи информация за лошо отношение от страна на медици към семействата с деца със този синдром, въпросът за това трябва да бъде предаден на етичните комисии. Той също така отбеляза, че Изпълнителна агенция „Медицински одит" може да провери качеството на свършената от лекарите работа.

Д-р Ленков коментира, че според него правилното поведение на лекаря, когато има случай на дете с увреждания, е да даде на родителите възможно най-пълната медицинска информация за заболяването и всички рискове, свързани с него. Той добави, че лекарят трябва да не се намесва по никакъв начин в решението на семейството какво да прави с детето.

Според него България е далеч от грижите за децата, родени с увреждания, полагани в западноевропейските страни. Като причина за това Ленков посочи различното отношение на обществото към тези проблеми. Лекарят добави, че сме далеч от тях и откъм финансиране, което също пречи на постигането на добри резултати.

Освен това той отбеляза, че през последните години се увеличава броят на жените, които закъсняват значително с това да потърсят консултация при специалист. В резултат при много от тези случаи гинекологът не назначава навременна пренатална диагностика.