Средно годишно в големите областни градове между 1 400 000 и 1 600 000 са случаите на остри респираторни заболявания и грип. Ежегодните грипни епидемии у нас представляват сериозен здравен и финансов проблем, а населението в масовата си част все още пренебрегва последиците - обхватът на противогрипни ваксини в страната никога не е преминавал повече от 5 на 100 души, сочат данните.

Грипът носи със себе си много усложнения, особено за хората с хронични заболявания, подчертаха здравни експерти на пресконференция в БТА. В този сезон зачестяват сърдечно-съдовите заболявания и те се обострят от грипната инфекция, предупреди проф. д-р Татяна Червенякова, председател на Българското дружество по инфекциозни болести. По думите й най-уязвимите групи при задаваща се епидемия са възрастните хора над 65 години, малчуганите и хората с хронични заболявания.

Под егидата на Националната пациентска организация видни медици се обединиха около твърдението, че на страната ни е нужно приемането от здравното ведомство на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип. Такава вече има написана и съставена, тя е внесена заедно с още пет програми за превенция и профилактика при предишното правителство и оттогава отлежава, обвинително посочиха лекарите.

По техни сметки средно 250-300 хиляди заболяват у нас при сезонната епидемия, като смъкването на тези цифри може да се случи успешно при значително по-голям обхват на ваксинацията - основното оръжие на профилактиката. Едва 3% от гражданите се ваксинират, като цифрата все още не дава признаци на покачване.

Важна е ваксинацията на медицинския персонал срещу грип, по статистика той боледува в 50-60 % от грип, на фона на останалата популация на населението, която боледува до 10%, посочи полк. д-р Андрей Галев, началник отделение на ВМА. По думите му в много страни по време на грипна епидемия на престилките на персонала във всяка болница има означение кой е ваксиниран и кой не, за да може пациентът сам да реши дали да се лекува от медик, който може всъщност да му предаде инфекциозни бактерии.

Именно профилактиката на медицинския персонал ще бъде акцент в тазгодишната кампания на Националната пациентска организация, като бе отправен апел към работодателите в болниците да направят „малък социален жест" и да ваксинират служителите си. Полк. Галев даде положителен пример с армията, в която обхватът на ваксинацията е близо 20%.

По препоръки на Световната здравна организация покритието на ваксинацията трябва да достигне във всички страни близо 75%. Медиците отчитат, че това не е реалистична задача пред България за момента, но апелират за разширяване обхвата на ваксинирането поне при рисковите групи.
Това е особено важно предвид факта, че в близо 20% от случаите на грип може да се срещнат сериозни съпътстващи усложнения. Именно от такива близо 40 000 души годишно умират в рамките на Европейския съюз, като 90% от тях са възрастни хора с хронични заболявания.