Българският лекарски съюз (БЛС) не е съгласен със заложеното намаление от 80 млн. лева в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2015 година и настоява държавата да бъде коректен платец за категориите, които тя осигурява. Това се посочва в становище на съсловната организация, адресирано до председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова и до проф. ген. Стоян Тонев, председател на комисията по здравеопазване. От лекарския съюз изразяват своите притеснения и настояват за промени в бюджета на касата за догодина.

Средствата за извънболнична помощ - първична, специализирана и медикодиагностични дейности - не само че не са увеличени, а са намалени спрямо очакваното изпълнение. Това никак не кореспондира със заявените политики за прехвърляне на повече средства за профилактика, както и за диагностика и лечение, към по-евтината и ефективна извънболнична помощ. Поради това настояваме тези средства да се увеличат с по 10% за сметка на декларираното оптимизиране на разходите за лекарства и други дейности.

Лекарите подчертават, че приходите от здравноосигурителни вноски от работодатели, работещи и самоосигуряващи се лица за 2015 г. са завишени с 221 млн. лв. спрямо бюджета за 2014 г. и със 151 млн. лв. спрямо очакваното изпълнение.

В същото време трансферът от държавата, който всъщност представлява здравноосигурителни вноски за лицата, осигурени от нея, е увеличен само с 3 млн. лева. От БЛС изтъкват, че продължава порочната практика държавата да е най-некоректният осигурител. Първо, отново не е коригирана базата за осигуряване, която е половината от минималния осигурителен доход. Второ, този трансфер продължава да се прави на неясен „статистически" принцип, поради което е налице пълна неяснота дали предвидените от Министерство на финансите суми са реални. БЛС отдавна настоява държавата да се държи като всеки друг осигурител - т.е. да са налице поименни данни за осигурените лица, подчертават още от организацията.

Медиците подчертават, че няма изричен текст в този проектозакон, че при неизпълнение на приходите, разликата ще бъде покрита с допълнителен трансфер, какъвто съществувал в предходни бюджети.

От съсловната организация посочват още, че общата приходна част е със 152 млн. лв. по-малко от очакваното изпълнение за 2014 г., съответно това се пренася в разходната част. В първоначалния вариант на проекта, приет от Надзорния съвет на НЗОК, сумата е била в размер на 3 155 534 000 лв. или със 72 млн. лв. по-малко, покрита с допълнителен трансфер от 98 млн. лв. от централния бюджет. Министерски съвет е намалил този трансфер с 80 млн. лв.

БЛС настоява трансферът да се увеличи със 152 млн. лв. или най-малко - до първоначалния вариант от 98 млн. лева. В становището се изтъква, че държавата, в течение на последните няколко години, е прехвърлила около 2 милиарда лева от здравноосигурителни вноски в бюджета, така че е редно при недостиг, сега да покрие бюджета на касата.

Разходната част следва приходната, поради което е налице намаление със 152 млн. лв. от очакваното изпълнение за 2014 г. Поради това настояваме за съответните промени и в разходната част, посочват още от БЛС.

Лекарският съюз настоява исканите от тях корекции да бъдат направени между първо и второ четене.