Лекарствен продукт с широка употреба при рак на гърдата е изчезнал от аптеките. За това алармират от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

От центъра поясняват, че става дума за „Киареста", който е генеричен аналог и е единственият 100% безплатен от групата на Анастрозола. Продуктът бил изписан на хиляди пациенти. От Центъра за защита на правата в здравеопазването подчертават, че проблемът за болните не е само, че трябва да заплащат за аналозите, но преди всичко заради тромавата административна процедура по замяната му.

Вносител на продукта е Неола Фарма.

В съобщението до медиите се отбелязва, че процедурата по замяна на препарата може да забави приема му с един месец. Това обаче водело до нарушаване на ритъма на лечение и криело сериозни рискове за здравето и живота на болните с рак на гърдата. Анастрозол трябвало да се приема всеки ден по една таблетка, отбелязват още от центъра.

От центъра са опитали да се свържат с фирмата вносител, но опитите били неуспешни. Според интернет вносителят съществува от 2008 година. Фирмата няма интернет страница, а телефоните в интернет или не отговарят или се оказва, че отдавна не са на Неола Фарма, обясняват от центъра.

Здравната каса и Изпълнителната агенция по лекарствата също нямали информация за причините за липсата на лекарствения продукт.