Пациентски организации алармират за дефицит на животоподдържащ медикамент за терапия на хроничен хепатит Б. По тяхна информация десетки болни през последните два месеца не намират лекарството в аптечната мрежа, съобщава БиТиВи.

С медикамента се лекуват около 800 българи. Той се заплаща изцяло от НЗОК. В аптеките се получава със специален протокол, а на свободния пазар една опаковка струва 587 лева.

Законът до скоро давал право на Агенцията по лекарствата да забранява износ на медикаменти от страната, ако това ще доведе до недостиг и би застрашило живота на пациентите. В края на януари тази година обаче Конституционният съд отменил този параграф. Мотивът на магистратите е, че това ограничение противоречи на европейския принцип за свободно движение на стоки.

Денят на 800 сънародници с хроничен хепатит Б започва именно с липсващото хапче.

Пациентката Силвана Лесидренска споделя, че в нейното семейство двама души са на това лечение и е много затормозяващо дали ще може да се снабдиш с медикамента.  Проф. Красимир Антонов лекува пациенти с хепатит вече четвърт век. Само в клиниката на болница „Св. Иван Рилски", от хапчето зависи терапията на 600 души.

Той обясни, че когато пациентът прекрати приема на медикамента, вирусът започва да се размножава и болестта се връща със страшна сила.

Фирмата, която внася лекарството у нас, също получава сигнали от разтревожени пациенти. Изчислява количеството, с което зарежда аптечните складове, според броя на пациентите, които им подава Здравната каса.

Управителят на фирмата-вносител коментира, че дори дават малко по-голямо количество, за да има буфер за аптечните складове.

Тошка Иванова, член на УС на пациентско сдружение „Хепактив", смята, че най-големите съмнения са за реекспорт.

Реекспортът или така нареченият паралелен износ е, когато лекарства, които са внесени у нас, могат да бъдат купени от търговци на едро и изнесени в други страни от Евросъюза. Заради разликите в цената печалбите понякога стигат до 4 цифрени числа.

Недостиг на даден медикамент може да има не само заради паралелния му износ, категорични са от своя страна от Агенцията по лекарствата. Те ще настояват за ефективни механизми, които да пречат животоподдържащи лекарства да изчезват от пазара.