Единственото животоспасяващо лекарство, което може да удължи живота на пациент с тумор не може да бъде доставено. Мъж, чието лечение е започнало успешно през февруари, се нуждае от лекарството ЗЕЛБОРАФ. То е второто лекарство за меланома, което е одобрено през 2011 година, което подобрява цялостното оцеляване и в случая е единственото, което може да спаси човека. Сигналът е до пациентски организации „Заедно с теб".

„В отчаянието си пиша на всички възможни институции. Дано вие се окажете тази, която може да помогне. Баща ми е с онкологично заболяване. От месец февруари 2015 г. започнаха лечение в столичната онкология с лекарството ЗЕЛБОРАФ. За наша радост тумора се повлия и лечението протичаше повече от добре.

Оказа се обаче, че въпросното лекарство вече не се доставя на болницата поради прекратен договор с фирмата доставчик/или производител - не съм наясно/. Трябваше да получи следващата доза от лекарството на 4 март 2015 г., но лекарство няма. Болницата е безсилна, а пациентите обречени. Туморът рецидивира само за 20 дни и в момента пациента е оставен на произвола на съдбата.

Моля за помощ!!! Лекарството не може да се закупи, не се доставя в болничната аптека и ние сме безсилни и отчаяни", пише в сигнала.

От проверка на пациентската организация се оказа, че лекарството не може вече да бъде доставяно на болните с онкологични заболявания поради административни пречки, свързани с цената. Обръщаме се към институциите за спешно разрешаване на проблема, пишат от организацията.