Лекари и родители изразиха тревогата си от липсата на българския аптечен пазар на два евтини и ефикасни медикамента за профилактика на бъбречни заболявания у деца. По този начин родителите са принудени да ги осигуряват сами от съседни държави и дори от Германия, за да могат да осигурят на децата си необходимото им лечение.

Тревогата си те изразиха на пресконференция в БТА в Световния ден на бъбрека, който се отбелязва от 2006 г.

Те призоваха да се насочи вниманието на обществото към бъбречните заболявания. Насловът на тазгодишното отбелязване на деня е „Има надежда".

Голямо проучване на екип детски нефролози, обхванало 5000 деца от областите София, Враца, Монтана, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна и Велико Търново е показало, че при 17% от изследваните е било констатирано повишено ниво на белтък в урината, посочи детският нефролог д-р Димитър Русинов от СБАЛДБ „Проф. Иван Митев" в София.

По неговите думи този факт дава основание на медиците да препоръчат включването на това изследване в профилактичния пакет за всички деца на 7 и 15-годишна възраст и вече се водят разговори с институциите в тази насока.

Бъбречните заболявания са втората група по честота в детската възраст след заболяванията на дихателната система, уточни нефрологът и припомни, че недобре лекувани, тези болести могат да предизвикат много усложнения в млада и по-зряла възраст.

Липсата на навик у децата да поемат достатъчно количество течности и да ходят редовно до тоалетна, когато са в детската градина или на училище, са сериозен фактор за възникване на бъбречно заболяване и е редно родители и институции да създадат необходимите предпоставки за преодоляване на това вредно поведение, единодушни бяха медици и представители на Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания.

В тази връзка са необходими промени в наредбата за здравните кабинети в училищата, както и в стандарта за санитарните помещения, защото училищните тоалетни като цяло са в много лошо състояние, призоваха родителите днес.