Имало е стигми, че акушерката, която преби 4-дневно бебе, е имала някакъв проблем. Това допусна бившият здравен министър Таня Андреева в ефира на БиТиВи.

Андреева отбеляза, че лекарската професия е много отговорна и съпроводена с много стрес, особено при спешни случаи. Затова се изисква се много устойчива нервна система.

"Много от нас са давали дежурства, но за да се стигне до това, за мен лудостта не идва за един миг", коментира бившият здравен министър.

Андреева подчерта, че черепната кутия на новородените е много слаба структура и много лесно може да бъде наранен мозъкът. Тъй като детето е с мозъчни кръвоизливи, тя допусна, че са възможни късни усложнения.

"Има центрове, които отговарят за много функции на човека", коментира тя пред bTV.

Като гинеколог с дългогодишна практика Андреева изтъкна, че никога не е чувала или виждала медицинско лице да нарани пациент.

Това деяние не е просто агресия, то е нещо, което никой човешки мозък не може да си помисли - човек да нарани друго човешко същество, особено новородено, коментира тя.

По повод т.нар "професионално прегаряне", за което психолозите заговориха като най-вероятна причина за агресията на акушерката, Андреева каза, че е практика в много от лечебните заведения лекари, медицински сестри да работят на повече от едно място, за да могат в края на месеца да имат по-приличен доход.

От години специалистите по здравни грижи не са добре заплатени, отбеляза тя. Това е едно от нещата, за които законодателството е много длъжно на тези специалисти, категорична е Андреева.

Като цяло по темата здравеопазване бившият здравен министър изтъкна, че качествена промяна няма и няма да има, докато не се изпълнят някои условия.

Едно от тях е здравният министър и екипът му да имат сериозна политическа подкрепа. "На този етап сме били свидетели само на говорене по темата здравеопазване с някакви заявки за бъдещи промени", посочи тя.

Припомняме, на 23 април Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема Емилия Ковачева от Самоков за опит за умишлено убийство на 4- дневно дете. Ковачева е акушерка в столичната болница "Софиямед".

На 17-и Емилия Ковачева е била на работа в болницата дневна смяна, като дежурен акушер. Ковачева е продължила работата си и в нощната смяна - 17 срещу 18 април. В отделението по неонатология в болницата е било и новороденото дете.

На 18-и около 02.00 часа Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му.

В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно-черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

Днес Софийски градски съд ще реши дали да остави Ковачева в ареста.