Лясковският стрелец Петко Петков е поискал наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража" да бъде променена в по-лека, съобщава БНР.

Припомняме, Петков е обвинен в убийството на командоса Емил Шарков и раняването на трима негови колеги.

Миналата седмица Петков и майка му Стефанка заведоха дело срещу държавата в Европейския съд в Страсбург. Те се жалват, че при акцията на баретите, провела се на 14 март в семейното жилище в Лясковец, са били нарушени човешките им права. Стефанка Петкова води дело и срещу МВР за щетите, нанесени на апартамента при щурма на спецполицаите.

В момента стрелецът се намира в ловешкия затвор. Той е изпратил искането си във Великотърновския окръжен съд чрез адвокат Иво Пазарджиев. Защитникът е на мнение, че от събраните досега по досъдебното производство доказателства не може да се направи обосновано предположение, че Петко Петков е извършил престъплението, в което е обвинен.

Освен това адвокатът е категоричен, че няма опасност обвиненият да се укрие или извърши друго престъпление. Именно заради това той смята, че мярката за неотклонение на Петков трябва да бъде променена в домашен арест или парична гаранция.