Лясковският стрелец Петко Петков прехвърлял имоти от ареста, съобщава „24 часа".

Припомняме, на 14 април миналата година Петков уби баретата Емил Шарков и рани още трима командоси при щурм на барикадираното му жилище.

Арестантът в началото на февруари се е разпоредил в полза на трето лице с 1/4  идеални части от апартамента в Лясковец и земи, които са наследство от баща му. Адвокати на гражданските ищци в процеса срещу него обясняват, че стрелецът е прехвърлил имотите на старозагорския пожарникар Пламен Колев Профиров.

Адвокат Цветелина Петкова, която представлява майката на Емил Шарков - Ваня Рибчева, коментира, че на 11 февруари Петков е прехвърлил три имота - два в Левски и един в Лясковец. Юристката се зарече да се снабди с нотариалните актове, за да бъде заведено дело за разваляне на сделките. Според нея целта на Петко Петков е при уважаване на гражданския иск да няма откъде да се удовлетвори претенцията.

Юристи смятат, че хитрата хватка с освобождаването от собственост е приложена в периода между януари и март.

Пет граждански иска за общо 430 000 лв. бяха предявени на Петков на първото заседание срещу него. Те са от съпругата, детето, майката и бащата на Емил Шарков за общо 380 000 лв., както и от един от пострадалите спецполицаи - за 50 000 лв.

Защитникът на Петков Иво Пазаржиев отказа да коментира въпросните действия на клиента си. Той отбелязва единствено, че няма представа какво го е накарало, но явно си бил преценил, че е необходимо да ги прехвърли. Пазаржиев води защитата на Петков още от досъдебното производство.

Учуден от информацията остана друг от четиримата адвокати на 54-годишния стрелец - Виктор Костов, който представляваше майка му Стефанка при опита на прокуратурата да я прати за принудително освидетелстване в психиатрия. Той категорично заяви, че подзащитният му не го е информирал, че е прехвърлял някакви имоти. Адвокатът не знаел каква е връзката на Петко с Профиров и защо той е станал приемник на имуществото на подсъдимия.

Самият Профиров засега няма да говори, а началниците от Стара Загора ще извършат проверка.