Съветът по съдебната реформа не възразява срещу предложенията на народните представители за промяна на процедурата по командироването на съдии, прокурори и следователи. Съветът обаче постигна консенсус, че това трябва да става само след вземане на становище от съответното общо събрание, отделение или колегия на приемащия орган на съдебната власт.

Решението беше взето на извънредното заседание на Съвета по съдебна реформа, свикано от министъра на правосъдието Цецка Цачева.

ЕК проверява напредъка на съдебната ни реформа

ЕК проверява напредъка на съдебната ни реформа

Заради председателството мониторинга на ЕК тази година е по-рано

Съветът също така прие да се създаде експертна работна група към Съвета, която да извърши мониторинг и анализ на сега действащата наредба с оглед необходимостта от промени в нея в посока за установяване на единни държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "право" професионална квалификация "юрист" от магистратите. За ръководител на експертната работна група бе определен директорът на Националния институт по правосъдие Миглена Тачева.

Относно предложенията за допълнително материално стимулиране на магистратите, предвидени в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от група народни представители на 5 октомври 2017 г., членовете на Съвета по съдебна реформа считат, че настоящият действащ текст е напълно достатъчен. Настоящият текст предвижда възможности за допълнително материално стимулиране на магистрати и съдебна администрация, което не налага промени, с които да се дават повече права на специализираните структури в съдебната система.

Магистратски бонуси нажежиха страстите в правна комисия

Магистратски бонуси нажежиха страстите в правна комисия

Правната комисия прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт

Във връзка с искането на Цачева за промяна на механизма за отстраняване от длъжност на магистрати при повдигане на обвинение срещу тях, членовете на Съвета предложиха да се предвиди възможност за съдебен контрол върху решението на съответната колегия на Висшия съдебен съвет. Членовете на Съвета решиха още, че изрично трябва да се посочи, че в случаи на обжалване, жалбата няма да спира изпълнението на решението.

На събранието единодушно беше гласуван мандат на правосъдния министър да представи и трите становища в пленарната зала при второто гласуване на законопроекта на Закона за съдебната власт.