Заместник-министърът (в оставка) на икономиката Александър Манолев е представлявал фирмата ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова", която е била бенефициент по програма за европари.

Манолев е бил упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат - Благоевград.

Проверяват зам.-министър Манолев за "частна вила с минерален басейн по европроект"

Проверяват зам.-министър Манолев за "частна вила с минерален басейн по европроект"

По публикации в медии за злоупотреби с евросредства

Това е установила досегашната проверка на Върховната касационна прокуратура (ВКП) по случая с частната вила в Сандански с минерален басейн, построена по европроект.

С оглед на това и останалите обстоятелства, станали ясни в хода на проверката, прокуратурата е сезирала Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която също следва да извърши проверка и да прецени дали Манолев е бил в конфликт на интереси по казуса.

анкета

Как ще приключи „Апартамент гейт“?

Виж резултати

Още пионки ще гърмят 34.4%

Борисов ще подаде оставка 16.9%

Няма да приключи 22.4%

Аман от фалшиви новини и скандали 17.3%

Не ме вълнува 9.0%

Държавният фонд "Земеделие" (ДФЗ) е предоставил всички изискани от държавното обвинение документи, свързани с изграждането на жилищната сграда за гости в местността "Чинар куши" в град Сандански по Програмата за развитие на селските райони.

Останалите обстоятелства по случая "Манолев" спрямо проверката на ВКП:

- Установено е безспорно, че договорът за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по проекта в размер на 391 160 лева е сключен на 06.10.2014 г. с ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова".

Александър Манолев не е бил бенефициент.

- На 13.02.2013 г. и на 25.10.2013 г. Манолев е учредил в полза на ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова" право на строеж на "Жилищна сграда - къща за гости", басейн и ограда в собствения си поземлен имот.

- На 01.10.2011 г. Манолев е предоставил на ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова" ползването на собствената си земеделска земя - лозе с площ от 9.7 дка.

- На 03.08.2015 г., в качеството си на управител и представител на "Ес Ди Ес Про" ЕООД, Манолев е предоставил на заем сумата от 700 000 лева на ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова".

- Както вече стана ясно Манолев е представлявал ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова" като упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат - Благоевград, съгласно контролен лист от 27.11.2015 г.

- Същевременно за периода 19.07.2017 г. - 18.04.2019 г. Манолев е бил член на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие".

Александър Манолев за лова на вещици, за оставката си и за бъдещите "есета" до съда

Александър Манолев за лова на вещици, за оставката си и за бъдещите "есета" до съда

Апартаментгейт доведе до серия от оставки в управлението

Припомняме, към момента скандалът с апартаментите на властта, станал известен като "Апартаментгейт", вече стана повод за няколко оставки:

- на Цветан Цветанов от парламента;

- на Цецка Цачева като правосъден министър;

- на зам.-министър Ваня Колева;

- на зам.-министър Красимир Първанов.

- на Делян Добрев като народен представител;

- на зам. областния управител на София Томи Николов.

От ГЕРБ подадоха оставката и на кмета на Созопол Панайот Рейзи, но той отказва да се оттгели от кметското място и само напусна партията. на 16 април Апелативният специализиран съд окончателно освободи от длъжност Рейзи, както и главният счетоводител на общината Златка Мусева.

Освен това се водят проверки срещу шефа на Антикорупционната агенция Пламен Георгиев, сина на директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Беше разпоредено също така да се проверят сигналите за апартаментите и на министъра на туризма Николина Ангелкова и депутата от БСП Валери Жаблянов.

Социалистът Крум Зарков също е бъде обект на проверки от КПКОНПИ и НАП. Според публикации Зарков купил жилище в центъра на София за 1 107 евро за кв. метър.

Лидерът на НФБС и бивш вицепремиер Валери Симеонов също се озова в епицентъра на скандала с апартаментите и имотите на властта. Стана ясно, че в прокуратурата е заведен сигнал срещу Симеонов и неговата фирма "СКАТ" отново за имоти и апартаменти на "нереално ниски цени" в "Слънчев бряг" и Бургас. В сигнала Симеонов е обвинен и в конфликт на интереси, докато е бил председател на Общинския съвет в Бургас.

Откъм БСП: Борисов е готов да пожертва и родината ни, за да оцелее лично

Откъм БСП: Борисов е готов да пожертва и родината ни, за да оцелее лично

"Което е престъпно"