За пети път делото за източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД срещу Марио Николов и още седем обвиняеми не тръгна в Специализирания наказателен съд.

Този път подсъдимите се явиха в пълен състав. Бизнесменът Марио Николов, съпругата му Марияна Николова, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов, Валентин Ангелов, Радмил Петров и Петя Хаджииванова са обвинени в организиране на престъпна група за източване на 7,5 млн. евро по програмата САПАРД чрез документни престъпления. Според прокуратурата групата е внасяла в България стари машини за месопреработка и пакетиране, които обаче представяли като нови, а след това получавали парите по програмата.

Марио и Марияна Николови се оказа, че не са получили преписи от обвинителния акт. Освен това и защитата на Марияна Николова - адв. Станислава Каракушева, не се яви по уважителни причини. Адвокатката уведомява съда чрез молба, че е в отпуск поради майчинство от 6 ноември 2014 г. до 2 януари 2015 г.

Според прокурор Андрей Андреев отсъствието на адвокат Каракушева, както и фактът, че Марио и Марияна Николови не са получили обвинителния акт са пречки за даване на ход на делото. Адвокатите се обединиха около посочените от държавното обвинение причини за отлагане на делото.

Самата Марияна Николова заяви пред съда, че държи защитата й да се води именно от адв. Каракушева, тъй като тя е запозната с материалите по делото.

Съдът отложи делото за 15 януари 2015 г., като междувременно се възползва от явяването на Марио Николов и Марияна Николова, за да им връчи препис от обвинителния акт.

Конкретно при този състав делото се отлага за втори път.

Припомняме, че през март съдия Пламен Панайотов си направи отвод, тъй като преди Специализирания наказателен съд е бил прокурор и се е произнасял по доказателства, които са предмет на това дело.