Сигнал за умряла риба във водите на река Марица край пазарджишкото село Огняново е бил подаден в РИОСВ в Пазарджик.

Директорът на инспекцията Костадин Гешев уточни пред БНР, че сигналът е подаден на тел. 112 и веднага е сформиран проверяващ екип съвместно с "Басейнова дирекция" и Изпълнителната агенция по околната среда и водите.

Установен е източникът на замърсяването - пазарджишката фирма "Екоинвест", която преработва пластмаса. Възможно е да има и други замърсители, посочи Гешев. Замърсяването идва от поречието на река Пишманка, затова се вземат проби от водата, за да се установи дали фирмата замърсител е само една.

Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. мленки от пластмаса. Това са неразтворими вещества от пластмасата, които отиват във водата заради неправилна работа на пречиствателните съоръжения, обясни директорът на РИОСВ в Пазарджик.

След Огняново, сигнали за мъртва риба във водите на Марица са били получени и от Стамболийски и Цалапица.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева призова да не се консумира риба, уловена по поречието на Марица от Пазарджик до Първомай, както и да се избягва досег с речната вода.

Правоохранителните органи също предупредиха жителите на населените места в никакъв случай да не събират или консумират под каквато и да било форма мъртвата риба, защото е възможно това да застраши здравето им.