Няма с какво да се похвалим пред евроекспертите за съдебната система. Това заяви бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) съдия Капка Костова, цитирана от БНР.

Припомняме, комисия от Брюксел пристига у нас. Тя ще се срещне с представители на съдебната власт и МВР, като целта е подготовка на предстоящия през януари 2015-а г. доклад за напредъка на България. Тези срещи се провеждат редовно, месеци преди да се изготви докладът.

Предстоящият избор на шеф на Върховния касационен съд (ВКС), дисциплинарната практика на ВСС и конкурсите за избор на административните ръководители се очаква да бъдат основните акценти на срещите.

По думите на Капка Костова години наред маскираме проблемите и се опитваме да ги решаваме с козметика. Според нея те не се решават кардинално и в дълбочина, което води до задълбочаване.

„Когато на 25-ата година от създаването на съдебната система вече е съвсем сигурно, че тази система е погрешно структурирана, зле управлявана и затова непрекъснато генерира проблеми и скандали, мисля, че е крайно време да се намери управленска воля тази ситуация да се промени", убедена е Костова.

Тя изрази опасенията си, че години наред в тези доклади се повтарят едни и същи неща, които бодро се игнорират от хората, които имат задължението и възможността да направят нещо за решаването им. Тези хора са именно управляващите. Бившият член на ВСС уточни, че представителите на съдебната власт могат само да предложат своята експертиза и нищо повече от това. За съжаление обаче никой не искал тази експертиза.

Според нея промените в разписания през 2007 г. нов Закон за съдебната власт сега могат да се определят като вредни. По думите на Капка Костова те не са решили нищо, а са създали повече проблеми, дискриминирали независимостта и добрите практики и всичко, което трябвало да се направи за тези 7 години в съда.

В Доклада на Световния икономически форум за 2013-2014-а г. България е на 123-то място в оценката за независимост на съда от общо 148 държави. Преди нашата страна са държави като ЮАР, Коста Рика, Кипър.

Капка Костова е убедена, че решаването на проблемите в съдебната система опира до промени в Конституцията. По думите й не става въпрос за такива от Велико Народно събрание, защото те няма променят формата на държавното управление. „Това е достатъчно изяснен в правната общност въпрос и има еднозначен отговор. При наличие на воля не е проблем да се извърши", каза още Костова.

Тя смята, че изборът на председател на ВКС е ключов въпрос.