Системен домашен тормоз и насилие са преживели майката и хвърленото от мост край Габрово 4-годишно дете. Пастрокът, който е сторил това, е в ареста, съобщи Нова телевизия.

Майката на детето - Поля Христова съжалява, че от страх не е подала сигнал за домашното насилие. По думите й, мъжът, с когото живеела на семейни начала, често посягал и на детето, когото припознал. 

Баща уби детето си в Габрово

Баща уби детето си в Габрово

Психолог помогна на бащата, надвесен на моста

Информация за семейните отношения имало и в агенция "За закрила на детето", макар че ден след трагедията от местната дирекция обясниха, че не са получавали сигнал за проблеми в семейството. По-късно стана ясно, че е правена проверка, тъй като детето е имало синини и преди.

"Беше син по дупето, От "Закрила на детето" идваха в детската градина. Баща му получи предупреждение", каза майката.

От "Социално подпомагане" обясниха друго. 

Оставиха в ареста бащата, хвърлил сина си от мост край Габрово

Оставиха в ареста бащата, хвърлил сина си от мост край Габрово

Ще му бъде изготвена психиатрична експертиза

"Синините на детето са получени вследствие на спускане по водна пързалка. Имало е техническа неизправност на пързалката. Спускали са се около 20 метра по пързалка без вода и двамата с бащата са имали охлузвания", обясни директорът на Дирекция "Социално подпомагане" в Габрово Радослава Христова.

Според бившия председател на ДАЗД Надя Шабани подобни случаи на насилие са били ежедневие.

"Често имаше сигнали, които остават неразкрити и накрая се стигаше до такива престъпления. Не знам как е възможно никой от съседите да не е разбрал толкова време, че тази жена е била тормозена", заяви Шабани.

Според нея е необходимо да се потърси отговорност, ако служители на местната дирекция са получавали сигнали за насилие над детето и преди.

Шабани е категорична, че службите не са ефективни и трябва да се реформират. Социалните се справят трудно, защото са претрупани със случаи, а взаимодействието с другите институции е неефективно, допълни Шабани.