Служителите на УМБАЛ „Александровска" няма да участват в днешния протест, организиран от Български лекарски съюз, но искат оставката на управителя на НЗОК - д-р Румяна Тодорова. Членовете на Медицинския съвет на болницата осъждат поведението на касата през последните месеци. Това се посочва в позиция на лечебното заведение, изпратена до медиите.

Медиците смятат, че въвеждането на месечните лимити, предложено именно от д-р Румяна Тодорова, води до ескалация на напрежението в здравеопазването. Те са на мнение, че тези лимити ги поставят в невъзможност да извършват основния си предмет на дейност, а именно - осъществяването на болнична медицинска помощ.

Медицинският съвет на Александровска болница категорично не приема извършваните кампанийни проверки (акция „Великден" и акция „Гергьовден") на т.нар. „надлимитна" дейност, защото те унижават личното и професионално достойнство на лекарите, дискредитират лекарската професия, както и изобщо здравеопазването у нас. Според тях проверките се извършват по документи и се отнасят до дейност, която още реално не е отчетена пред СЗОК, респ. НЗОК.

Проверяващите екипи от СЗОК и НЗОК не вникват в същността на проверяваната медицинска дейност, те търсят формални пропуски, които подлагат на произволна интерпретация само и единствено с цел да се породи правен спор относно непризнатата от тях дейност.

Медиците са на мнение, че неприемането на реалните факти и обстоятелства, както и допускането на интерпретации води до едно: лечебните заведения реализират разход (защото дейността не им се заплаща и защото обжалват направените констатации). Проверките задължават лекарите да пресмятат ползата и нуждата от дадено изследване и лечение на болестта не през призмата на неговите медицински индикации, а през призмата на неговата финансова стойност.

Освен това проверяващите екипи не носят никаква отговорност за действията си, както и за прилагането на закона. Превишаването на правомощията им в повечето случаи се тълкува като позитив пред работодателя им - НЗОК/СЗОК, се посочва още в позицията на лекарите от Александровска болница.

Според тях резултатите от лимитиране на дейността и налагане на непрекъснати финансови санкции на болницата и ниската цена на клиничните пътеки предполага поведение към минимизиране на разходите от страна на лечебното заведение, избор на евтина, а не ефикасна терапия, недобро заплащане за труда на лекарите, никакви възможности за капиталови вложения.