Над 100 души протестираха тази сутрин пред сградата на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София. Дейността по оказване на спешна помощ не е спирана. Депозирани са над 90 оставки на работещи в центъра, обяви д-р Ангел Ангелов, директор на „Дирекция „Медицински дейности", цитиран от БТА.

Припомняме, медиците в столичната спешна помощ протестираха и вчера. Те се противопоставят на предложението за уволнение на началника си - д-р Георги Гелев. Като знак на солидарност към него служителите на центъра масово започнаха да подават оставки.

Протестът е подкрепен и от Българския лекарски съюз, откъдето категорично настояват за подобряване на условията на работа, увеличаване на възнагражденията на работещите и се обявяват против кадрови промени в момента. По думите на зам.-председателя на съсловната организация д-р Юлиян Йорданов, който също присъства на протеста, кадровите промени няма да решат проблемите в областта на спешната помощ. Медиците възнамеряват да протестират и пред здравното министерство.

Междувременно от Националното сдружение на частните болници обявиха, че управители на лечебни заведения ще внесат жалба във Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на лимитите.

Колективната жалба е заради Постановление 94 на Министерския съвет от април тази година. Управителите на болниците настояват то да бъде отменено.

Жалбата е подкрепена от Асоциацията на работодателите в здравеопазването, Сдружението на общинските болници в България и Националното сдружение на частните болници.